22.06.2023 00:00
Saulespuķu sēklu olbaltumvielas tiek sauktas arī par saulespuķu sēklu olbaltumvielām un pazīstamas arī kā saulespuķu olbaltumvielas. Šādu proteīna produktu ražo no attaukotām saulespuķu sēklu raušiem kā izejvielas pēc čaumalas un fenola savienojumu, piemēram, hlorogēnskābes un kofeīnskābes, atdalīšanas. Galvenā sastāvdaļa ir globulīns (aptuveni 70-79 %), kam seko albumīns un neliels daudzums glutēna un prolamīna. Aminoskābju sastāvā lizīna saturs ir zems, bet citu neaizvietojamo aminoskābju saturs ir augsts. Saulespuķu sēklu proteīna aminoskābju sastāvā lizīna saturs ir augstāks nekā graudaugu proteīnā, bet nedaudz zemāks nekā sojas pupiņu proteīnā un dzīvnieku proteīnā. Pārējo aminoskābju saturs ir labi sabalansēts. Salīdzinot tā aminoskābju sastāvu ar FAO vērtību, citu neaizvietojamo aminoskābju saturs ir lielāks vai līdzīgs FAO vērtībai, izņemot lizīna saturu. Tāpēc lizīns ir pirmā ierobežojošā aminoskābe saulespuķu sēklās. Lai gan lizīna saturs ir zems, efektīvais lizīna saturs ir līdz 90 %. Saulespuķu sēklu proteīns ir bagāts ar sēru saturošām aminoskābēm, piemēram, metionīnu. Salīdzinājumā ar lielāko daļu augu olbaltumvielu saulespuķu sēklu olbaltumvielām ir laba sagremojamība (90 %) un augstāka bioloģiskā vērtība (60 %).
Kategorija
Piedāvājumus
Valsts
China
Reģions
Shanxi