Katalogs

OKS Spezialschmierstoffe GmbH

OKS Spezialschmierstoffe GmbH

  • ISO 9001:2015
  • ISO 14001:2015
  • ISO 45001:2018

OKS Spezialschmierstoffe GmbH

  • ISO 9001:2015
  • ISO 14001:2015
  • ISO 45001:2018

02.02.2024 01:02

Pareiza rites gultņu eļļošana samazina mašīnu dīkstāves laiku gultņu bojājumu dēļ un palielina darbības uzticamību

Ritošā gultņa darbības princips un veidi

Rites gultņi nodrošina rotācijas kustību starp dažādām mašīnu sastāvdaļām, samazinot berzi.
Tāpēc tehnoloģijā rites gultņus cita starpā izmanto arī vārpstu un asu vadīšanai un atbalstīšanai. Rites gultņu pamatā ir rites berzes princips: tie sastāv no iekšējā un ārējā gredzena, starp kuriem atrodas rites elementi, kurus atdala karkass, lai vēl vairāk samazinātu berzi un nodilumu. Atkarībā no slodzes izmanto dažāda veida rites elementus, piemēram, lodītes vai rullīšus. Ar rites elementu formu saistītās rites berzes dēļ lodīšu gultņi ir īpaši piemēroti lieliem ātrumiem, savukārt rullīšu gultņi ir piemērotāki lielām slodzēm.

Rites gultņu eļļošanas līdzekļa uzdevumi

Rites gultņu eļļošanas mērķis ir novērst metāla kontaktu starp rites un slīdošajām virsmām, izmantojot eļļošanas plēvi, lai vēl vairāk samazinātu rites gultņa slīdes berzi. Turklāt rites gultņa eļļošana uzlabo aizsardzību pret nodilumu. Tas novērš gultņa bojājumus, pagarina gultņa kalpošanas laiku un palielina ekspluatācijas uzticamību. Atkarībā no smērvielas veida (eļļa vai smērviela ar atbilstošām piedevām) papildu uzdevumi, ko veic rites gultņa smērviela, ir aizsardzība pret koroziju, karstuma izvadīšana no gultņa, gultņa aizsardzība pret iekšēju un ārēju piesārņojumu, gultņa darbības trokšņa slāpēšana un gultņa blīvējumu blīvēšanas efekta atbalsts.

Kritēriji, pēc kuriem pieņem lēmumu par eļļošanu ar smērvielu vai eļļu
Apmēram 90 % rites gultņu tiek eļļoti ar smērvielu. Galvenās smērēšanas ar smērvielu priekšrocības ir šādas:

  • ļoti mazi projektēšanas darbi
  • labs atbalsts gultņa blīvēšanai
  • ilgs kalpošanas laiks
  • zems berzes moments
  • labas avārijas darba īpašības ar cietiem smērvielām
  • labas trokšņu slāpēšanas īpašības
  • Pareizi izvēlēti, smērvielas nodrošina uzticamu eļļošanu visdažādākajos apgriezienu un slodžu diapazonos visiem gultņu tipiem, izņemot sfēriskos rullīšu vilces gultņus.

Smērvielu struktūra un raksturojums
Smērvielas sastāv no bāzes eļļas, ko saista biezinātājs. Tā rezultātā eļļa paliek eļļošanas punktā. Tur tā nodrošina efektīvu aizsardzību pret berzi un nodilumu un noslēdz eļļošanas punktu pret ārēju ietekmi, piemēram, mitrumu un svešķermeņiem. Tāpēc smērvielas ir ideāli piemērotas izmantošanai rites gultņos. Tipiskās smērvielas veiktspējas īpašības, piemēram, krišanas punktu, slodzes nestspēju un ūdensizturību, nosaka bāzes eļļa un biezinātājs. Smērvielām pievienotās piedevas uzlabo aizsardzību pret koroziju un nodilumu, slodzes nestspēju un adhēziju, kā arī izturību pret novecošanu.

Rites gultņu smērvielas izvēles raksturojums

Rites gultņu smērvielas izvēle ir atkarīga no rites gultņa konstrukcijas un rites gultņa korpusa materiāla (metāli vai plastmasa), kā arī no ekspluatācijas un lietošanas apstākļiem, piemēram, darba temperatūras, ātruma diapazona, spiediena slodzes un vides ietekmes (ūdens, putekļi vai agresīvi mediji). Rites gultņu smērvielas raksturošanai ir pieejami šādi raksturlielumi.

1.NLGI klase

Smērvielām konsistence ir smērvielas stiprības parametrs. Smērvielu klasifikācija saskaņā ar NLGI svārstās no ļoti mīkstas (klase 000) līdz ļoti cietai (klase 6). NLGI 1.-4. klases smērvielas ir piemērotas izmantošanai rites gultņos.

2.Laistīšanās temperatūra (°C)

Smērvielas piliena temperatūra ir temperatūra, pie kuras smērviela sašķidrinās. Tā ir ievērojami augstāka par ieteicamo darba temperatūru, ko rites gultņa gadījumā nosaka ne tikai apkārtējās vides temperatūra, bet arī siltums, kas gultnī rodas darbības laikā.

3.VKA vērtība

Četru lodīšu testeris ir testēšanas ierīce smērvielām, kuras izmanto pie augsta virsmas spiediena. Tas sastāv no rotējošas kustīgās lodītes, kas slīd uz trim nekustīgām lodītēm. Maksimālās slodzes absorbcijas testēšanas laikā smērviela uz lodīti iedarbojas ar testa spēku, kas pakāpeniski tiek palielināts, līdz berzes siltuma rezultātā četru lodīšu sistēma metas.

4. DN vērtība (ātruma koeficients)

DN vērtība norāda maksimālo riņķošanas ātrumu, līdz kuram smērviela var tikt izmantota rites gultnī. To aprēķina no gultņa ātruma, vidējā gultņa diametra (mm) un koeficienta, lai ņemtu vērā gultņa konstrukcijas slīdes berzes komponentu.

5.SKF Emcor vērtība

SKFEmcor metodi izmanto, lai novērtētu rites gultņu smērvielu pretkorozijas īpašības. Smērvielām pievieno ūdeni un pārbauda to korozijas izturību pašregulējošos lodīšu gultņos ar noteiktu darbības laiku, ātrumu un noteiktiem dīkstāves laikiem saskaņā ar DIN 51802. Ja testa gredzenu vizuālā pārbaude neuzrāda koroziju, korozijas pakāpe ir 0. Ja korozija ir ļoti spēcīga, korozijas pakāpe ir 5.

Rites gultņu eļļošana

. Svarīgs rites gultņu augstas ekspluatācijas uzticamības priekšnoteikums ir nepārtraukta eļļošanas līdzekļa padeve. Veicot gultņa pirmo eļļošanu vai atkārtotu eļļošanu, jāievēro gultņa ražotāja norādījumi. Tas jāaizpilda tā, lai visas funkcionālās virsmas būtu droši eļļotas. Lēnās darbības gultņus (DN vērtība < 50 000) un to korpusus var aizpildīt pilnībā, bet ātras darbības gultņus (DN vērtība > 400 000) - līdz 1/4 no brīvās gultņa iekšpuses. Pretējā gadījumā ieteicams aizpildīt līdz 1/3.

Ar smērvielu eļļoti gultņi ir pietiekami uzticami, ja netiek pārsniegti atkārtotas eļļošanas intervāli. Pāreļļošana ir nepieciešama, ja smērvielas kalpošanas laiks ir īsāks par paredzamo gultņa kalpošanas laiku. Pāreļļošanu veic, izmantojot smērvielas pistoli vai automātiskās eļļošanas sistēmas. Ja iespējams, eļļošana jāveic ekspluatācijas laikā. Atkārtotas eļļošanas daudzums ir 50-80 % no sākotnējā uzpildes daudzuma. Ja nav iespējams izņemt izlietoto smērvielu, smērvielas daudzums jāierobežo, lai novērstu gultņa pārmērīgu eļļošanu.

Ja atkārtotas eļļošanas intervāli ir ilgi, smērviela jānomaina pēc iespējas pilnīgāk. Pirms maiņas uz cita veida smērvielu rites gultnis vienmēr ir jāiztīra vai jāveic atkārtota smērvielas ieeļļošana, līdz vecā smērviela ir pilnībā izspiesta no gultņa. Šajā gadījumā iepriekš jāpārbauda smērvielu sajaukšanās un materiālu saderība.

Vairāk ziņu

OKS speciālie smērvielu materiāli ne tikai uzlabo iekārtu un sistēmu veiktspēju, bet arī atbilst kvalitātes standartiem saskaņā ar DIN ISO 9001.
Jau vairākus mēnešus saldētu produktu ražotāju ražošanas jauda ir noslogota līdz maksimumam, un ir svarīgi izvairīties no iekārtu dīkstāvēm un kļūmēm. Tāpēc profesionāla apkope arvien vairāk kļūst par izšķirošu veiksmes faktoru

Katram lietojumam piemērots smērviela.

Tas jo īpaši attiecas uz komunālajiem lietojumiem,...