Katalogs

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

08.07.2024 01:07

Eppendorf balva jaunajiem eiropiešiem

Izmeklētāji 2024 - Klemensam Plaskai (Clemens Plaschka), Austrija

Hamburga, 28. jūnijs 2024
Šogad Hamburgā bāzētais dzīvības zinātņu uzņēmums Eppendorf SE jau 29. reizi pasniedz savu prestižo pētniecības balvu. Neatkarīga žūrija, kuras priekšsēdētāja ir profesore Laura Mačski (Laura Machesky, Kembridža, Apvienotā Karaliste), par Eppendorf balvas jaunajiem Eiropas pētniekiem 2024. gadā ieguvēju izvēlējās Dr. Klemensu Plašku (Clemens Plaschka, IMP - Institute of Molecular Pathology, Vīne, Austrija).
1989. gadā dzimušais Klemenss Plaška saņem 20 000 eiro balvu par pētījumiem par molekulārajām mašīnām, kas ražo un eksportē ziņnešu RNS. Balva tiek piešķirta kā atzinība par viņa revolucionārajiem atklājumiem, kas atklāj mRNS ražošanas un nobriešanas mehānismus. MRNS veidošanā ir iesaistītas vairākas sarežģītas šūnu mašīnas, kas apstrādā un kontrolē mRNS nobriešanu un galu galā eksportēšanu no kodola uz citoplazmu.

"Plaschka strukturālie un mehānistiskie pētījumi ir snieguši fundamentālu ieskatu par to, kā šūnas izsaka gēnus, un viņa darbs ir nozīmīgs cilvēka slimībām, kurās mutācijas rodas galvenajos mRNS apstrādes mehānismos," teica žūrija.

Klemenss Plaschka: "Esmu gandarīts saņemt Eppendorf balvu jaunajiem Eiropas pētniekiem 2024. gadā. Šī balva ir īpaša atzinība mūsu augsti motivētajai pētnieku komandai, kuras pūles ir ļāvušas to īstenot. Esmu ļoti pateicīgs arī par lielisko atbalstu, ko man sniedza IMP un Boehringer Ingelheim, ERC, mūsu kolēģi Vīnes BioCentrā un ārpus tā, kā arī mana ģimene. Balva ir atzinība par mūsu ieguldījumu cilvēka mRNS veidošanās strukturālo mehānismu atklāšanā. Tomēr daudzi jautājumi joprojām nav atbildēti.
Turpmākajos gados mēs ceram uz turpmāku izpratni par molekulārajiem procesiem, kas regulē to, kā veidojas un noārdās mRNS."Papildus Eppendorfa balvas 2024 laureātei tika godināti arī divi finālisti.
Irma Kverka (Irma Querques), docente un grupas vadītāja Maksa Peruca laboratorijās Vīnes Universitātē, saņem balvu par darbu pie jaunu stratēģiju izstrādes ar transpozonu starpniecību veiktām ģenētiskām manipulācijām un ar CRISPR saistītās transpozīcijas strukturālā pamata atklāšanu. "Kverkas darbs sniedz ne tikai jaunu mehānistisku ieskatu par to, kā šīs mobilās vienības nodrošina vietai specifisku iestarpināšanu, bet arī jaunas programmējamas stratēģijas mērķtiecīgai ģenētiskai modifikācijai," norādīja žūrija.
Phong Nguyen, Hubrehtas institūta Utrehtā postdoktorants, tiek godināts par pētījumiem par sirds reģenerācijas molekulārajiem un šūnu mehānismiem. Viņš atklāja detalizētu molekulāro notikumu secību, kas kontrolē sirds muskuļa strukturālo elementu noārdīšanos un atjaunošanos, ļaujot šūnām vairoties un funkcionāli integrēties atpakaļ bojātā sirdī. Žūrija norādīja, ka viņa atklājums sniedz fundamentālu ieskatu audu reģenerācijas bioloģijā un nodrošina jaunus mērķus turpmākai terapeitiskai pieejai sirds bojājumu ārstēšanā.

Balvas pasniegšanas ceremonija notika 2024. gada 27. jūnijā Eiropas Molekulārās bioloģijas laboratorijas (EMBL) Modernajā mācību centrā Heidelbergā.

Papildu informāciju par pieteikšanās kārtību, atlases kritērijiem un iepriekšējiem Eppendorf balvas jaunajiem Eiropas pētniekiem laureātiem var atrast www.eppendorf.com/award.

Ar Eppendorf balvu jaunajiem Eiropas pētniekiem, kas tika iedibināta 1995. gadā, Eppendorf SE atzīst izcilu pētniecības darbu biomedicīnas nozarē un atbalsta jaunos Eiropas zinātniekus vecumā līdz 35 gadiem. Eppendorf balvu pasniedz sadarbībā ar zinātnisko žurnālu Nature. par balvas piešķiršanu lemj neatkarīga žūrija, kuras sastāvā ir Laura Machesky (Kembridžas Universitāte, Apvienotā Karaliste), Sadaf Farooqi (Wellcome-MRC Metabolisko zinātņu institūts, Kembridža, Apvienotā Karaliste), Madeline Lancaster (MRC Molekulārās bioloģijas laboratorija, Kembridža, Apvienotā Karaliste), Ben Lehner ((Wellcome Sanger Institute, Kembridža, Apvienotā Karaliste; Center for Genomic Regulation PRBB, Barselona, Spānija), Štefans Raunšers (Maksa Planka Molekulārās fizioloģijas institūts, Dortmunde) un Mihaels Siksts (Austrijas Zinātnes un tehnoloģijas institūts ISTA, Klosterneuburga, Austrija).

Vairāk ziņu

Bioprocesu izstrādē dati ir panākumu atslēga. Ir jāsaprot, kuri kritiskie procesa parametri ietek...

Efektīva mijiedarbība starp manuālo un automātisko pipetēšanu Eppendorf prezentē savu jaun...

ACT (Atbildība, konsekvence un pārredzamība) marķējums darbojas līdzīgi kā uzturvērtības marķējums u...

Dabaszinātņu laboratorijās, kur precizitāte un tīrība ir neatsveramas prasības, pieprasījums pēc...

Neatkarīgā žūrija, kuru vadīja profesore Laura Mačeskija (Laura Machesky), 20 000 eiro balvai pie...

Laboratorijas ir atkarīgas no augstas veiktspējas un uzticamības plāksnēm, ko tās izmanto augstas...