Katalogs

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

17.10.2024 05:10

Pētījumi par elpceļu aizsargrefleksiem iegūst 2024. gada Eppendorf & Science balvu

Amerikāņu zinātniece, Kalifornijas Universitātes (Sanfrancisko, ASV) doktorante Laura Zēholcere (Laura Seeholzer, Ph.D.) ir ieguvusi 2024. gada Eppendorf & Science balvu neirobioloģijā par savu darbu, kurā noskaidrota elpceļu neiroendokrīno šūnu loma, reaģējot uz ārējiem draudiem.

"Lauras Seeholzeres esejā ir izcili aprakstīts, kā viņa identificēja laringeālo un trahejas neiroendokrīno šūnu grupu, kas aizsargā mūsu elpceļus," paskaidroja žurnāla Science vecākais redaktors un balvas žūrijas priekšsēdētājs Dr. Pīters Šterns (Dr. Peter Stern), "šo šūnu aktivizācija izraisa elpceļu aizsargrefleksus, mijiedarbojoties ar elpceļus inervējošiem sensorajiem neironiem."

"Ūdens, kas "ieplūst nepareizajā caurulē", vai kuņģa skābes reflukss elpceļos ir dziļi nepatīkama pieredze, kas izraisa tādus aizsargrefleksus kā klepus, gaudošana un rīšana," saka Zēholcers. "Mēs atklājām, ka rets elpceļu epitēlija šūnu tips, ko sauc par neiroendokrīnajām (NE) šūnām, konstatē šos kaitīgos stimulus. Pēc stimulācijas trahejas un balsenes NE šūnas izdala īpaša veida neirotransmiteru, kas aktivizē tuvumā esošos sensoros neironus, kuri pēc tam izraisa tādus aizsargrefleksus kā rīšana un klepus."

Balsenes un trahejas NE šūnas ir kritiski svarīgas, līdz šim neievērotas šūnu populācijas, kas aizsargā mūsu elpceļus. Sēholcers vēlas noskaidrot, vai NE šūnu disregulācija veicina lielāku aspirācijas iespējamību, cilvēkiem novecojot vai saslimstot ar slimībām, kad ir traucēti kritiski elpceļu refleksi.

"Vēlos pateikties Eppendorf un žurnālam Science par to, ka pēdējo divdesmit gadu laikā tiek godināti jaunie praktikanti neirobioloģijā," saka Seeholzers. "Man vienmēr ir paticis lasīt šīs esejas, un tas, ka mani izvēlējās par šī gada uzvarētāju, ir viens no lielākajiem pārsteigumiem un pagodinājumiem manā topošajā karjerā. Vēlos arī pateikties Dr. David Julius un saviem laboratorijas biedriem par entuziasma un atbalsta pilnu laboratorijas vidi, kurā katru dienu ir prieks doties uz darbu."

Atzinību saņēma arī divi finālisti. Doktore Rozmarija Katera (Rosemary Cater), vecākā zinātniskā līdzstrādniece un grupas vadītāja Kvīnslendas Universitātē Brisbenā, Austrālijā, par darbu, kas atklāj molekulārās detaļas par to, kā svarīgās uzturvielas holīns un omega-3 taukskābes tiek transportētas smadzenēs, un doktore Klaudija Kate (Claudia Kathe), Lozannas Universitātes docente, Šveicē, par darbu, kurā noskaidrota neironu populāciju loma muguras smadzenēs motorisko funkciju atjaunošanā.

"Eppendorf" un žurnāls "Science" piešķir šo prestižo balvu kopš 2002. gada. Kopš balvas pasniegšanas ir apbalvoti vairāk nekā 70 laureāti un finālisti, kuri ir kļuvuši par vadošajiem zinātniekiem savā jomā," paziņoja Dr. Axel Jahns, Eppendorf SE korporatīvās pilsonības un valdības lietu viceprezidents. "Apsveicam 2024. gada laureātus ar viņu apbrīnojamajiem sasniegumiem."

Vairāk ziņu

Bioprocesu izstrādē dati ir panākumu atslēga. Ir jāsaprot, kuri kritiskie procesa parametri ietek...

Efektīva mijiedarbība starp manuālo un automātisko pipetēšanu Eppendorf prezentē savu jaun...

ACT (Atbildība, konsekvence un pārredzamība) marķējums darbojas līdzīgi kā uzturvērtības marķējums u...

Dabaszinātņu laboratorijās, kur precizitāte un tīrība ir neatsveramas prasības, pieprasījums pēc...

Izmeklētāji 2024 - Klemensam Plaskai (Clemens Plaschka), Austrija

Neatkarīgā žūrija, kuru vadīja profesore Laura Mačeskija (Laura Machesky), 20 000 eiro balvai pie...